Fordonstruppen

Föräldramedgivande ett påtvingat resetillstånd för minderåriga – så beställer du

Föräldramedgivande Clear to Travel resetillstånd
Även om barnet som reser ska resa med bil, flyg, tåg eller annat transportmedlen så krävs ett Föräldramedgivande

Så här beställer du ett föräldramedgivande

Ett föräldramedgivande utfärdas ut av Utrikesgruppen.se och går att beställa på deras sajt www.utrikesgrupen.se/foraldramedgivande. Föräldramedgivande finns till kort för att myndigheter i andra länder men även hemma i Sverige vill säkerställa att barn inte förs bort mot den andre vårdnadshavarens vilja till ett annat land och därmed vill både avreselandet och destinationslandet undvika komplicerade rättsliga processer som uppkommer om ett barn förs bort till ett annat land. Men det är inte bara därför man bör ha med sig ett föräldramedgivande:

Ibland så delar inte den ene föräldern samma efternamn som barnet och detta kan väcka misstankar hos myndigheter i det land man reser/avreser till/från. Det är därför bra att ha ett Föräldramedgivande som styrker att barnet får resa på det sättet som finns antecknat i föräldramedgivandet.

Det kan också vara så att barnet bara reser med endast mamman eller pappan till barnet och tullen/myndigheter vill då veta om mamman eller pappan verkligen har gett barnet tillåtelse att resa ensam med endast en förälder.

Föräldramedgivande ett Clear To Travel tillstånd som krävs annars kan resan stoppas

Det finns många olika saker myndigheter tittar på och för att säkerställa att allt går rätt till när man reser med ett barn så ska man alltid ha med sig ett Föräldramedgivande för att undvika att resan stoppas och avbryts. I extrema fall kan misstanke om brott uppstå vid avsaknad av ett föräldramedgivande.

Krav på föräldramedgivande – Läs lista framställd av Utrikesgruppen.se

Eller gå direkt till beställning av föräldramedgivande

Ett föräldramedgivande är ett dokument som visar samtycke/tillstånd till resa för ett barn som ska:

  • resa ensam
  • resa med en förälder
  • resa med annan person än någon av sina föräldrar

Ett föräldramedgivande innehåller bl.a följande information

  • Barnets namn och personnummer
  • Avrese- och hemresedatum
  • Vårdnadshavare/n/s namn, adress och kontaktuppgifter
  • Vårdnadshavare/n/s underskrivt/er
  • Dagens datum och ort

Resan kan ta slut innan den ens ha börjat om inte ett föräldramedgivande medhas vid resor.

Så beställer du ett globalt giltigt föräldramedgivande som riskfritt kan uppvisas för att barnets resa ska kunna fortgå

Många föräldrar och vårdnadshavare känner tyvärr inte till att det råder ett kontrollerande behov i världen när barn reser utomlands. Dessa kontroller finns till för att skydda barnen och inte för att försvåra resor för barn eller medresenärer. Barnen behöver skyddas från bortförande och då är ett föräldramedgivande ett krav som måste kunna uppvisas.

Ett föräldramedgivande innehåller viktig information om barnets resa tillsammans med vårdnadshavarnas personuppgifter. I ett föräldramedgivande ska resans längd även antecknas tillsammans med avreseort och destination. För att beställa ett globalt giltigt föräldramedgivande så hjälper Svenska Utrikesgruppen till med detta.

Klicka här för att beställa ett föräldramedgivande samt läsa mer om vad ett föräldramedgivande är.