Fordonstruppen

Föräldramedgivande – resa med barn krav!

Föräldramedgivande sajter där du kan beställa Utrikesgruppen

Ska ett barn resa utomlands så finns det länder och flygbolag som kräver att man har ett så kallat föräldramedgivande – annars kan resan nekas

Ett föräldramedgivande ges ut av Utrikesgruppen.se och går att beställa på deras sajt www.utrikesgrupen.se/foraldramedgivande. Föräldramedgivande finns till kort och gott för att undvika att barn förs bort mot den andre vårdnadshavarens vilja till ett annat land och därmed vill både avreselandet och destinationslandet undvika komplicerade rättsliga processer som uppkommer om ett barn förs bort till ett land. Men det är inte bara därför man bör ha med sig ett föräldramedgivande.

Ibland så delar inte den ene föräldern samma efternamn som barnet och detta kan väcka misstankar hos tullen i det land man reser till. Det är därför bra att ha ett föräldramedgivande som styrker att barnet får resa på det sättet som finns nedskrivet i föräldramedgivandet.

Det kan också vara så att barnet bara reser med antingen mamma eller pappa och tullen vill då veta om mamman eller pappan verkligen har gett barnet tillåtelse att resa ensam med ena vårdnadshavaren.

Det finns många olika saker tullen tittar på och för att vara säker på att allt går rätt till när man reser med ett barn så bör man alltid ha med sig ett föräldramedgivande som styrker att barnet har rätt att resa som beskrivet i föräldramedgivandet.

Krav på föräldramedgivande – Läs lista framställd av Utrikesgruppen.se

Eller gå direkt till beställning av föräldramedgivande

Ett föräldramedgivande är ett dokument som visar samtycke till resa för ett barn som ska:

  • resa ensam
  • resa med en förälder
  • resa med annan person än någon av sina föräldrar

Ett föräldramedgivande innehåller bl.a följande information

  • Barnets namn och personnummer
  • Avrese- och hemresedatum
  • Vårdnadshavare/n/s namn, adress och kontaktuppgifter
  • Vårdnadshavare/n/s underskrivt/er
  • Dagens datum och ort